Billedkunst, astrologi og filosofi  
Følelser og hjerne
Fascisme og faresignaler
Hjernemedicin og konsekvenserne
Opdragelse og tillid
Er verden bevaringsværdig
 
 

Er verden bevaringsværdig?

Hvis ja, så må vi forstå at her er også sart liv, som kun kan bevares hvis vi har den nødvendige omsorg for det.

Indianerne, som levede i pagt med naturen og i respekt for den, havde et princip om at hvis man tog noget fra naturen, så skulle man også give noget tilbage til naturen. Et beundringsværdig holistisk verdensbillede af et naturfolk at have.

Det var ikke det eneste punkt hvor deres sociale forståelse var på et højere plan end det, vi opfatter som normalt i vores del af verden. F.eks. var det at træde på et menneskes værdighed en større forbrydelse end at skade dem fysisk.
I vores del af verden anses det for at være uden betydning at træde på menneskers selvværdsfølelse. Vores behandlersystemer har udviklet et princip om at mennesker selv skal tage et ansvar for hvad de føler, og hvis det er upraktisk så må de til psykolog og lære hvad der er mere praktisk for samfundet.

Debatten om de unge mennesker, der er uden for arbejdsmarkedet og som lider af angst, spiseforstyrrelser o.s.v. har fået mig til at tænke. Man kalder dem utilpassede unge. Det er jo sådan et godt og manipulerende udtryk, som skal indoktrinere os, at det sikkert er deres egen skyld, eller også er de ikke blevet opdraget ordentligt.
Utilpassede til hensynsløshed og junglelov, ja! Et andet sted så jeg, at mennesker der bliver sat på gaden sikkert har prøvet det nogle gange før, og de kan stadig ikke lære at betale deres husleje.

Hvor mange tænker lige på, at hvis hjemløse kommer i den situation flere gange, så er der måske nogle sociale systemer, der har svigtet. Og nogle medarbejdere i de sociale systemer, der har mere travlt med at gøre politikerne tilpas end klienterne.

Et vigtigt overlevelsesprincip i vores samfund er at snobbe opad og sparke nedad.

Ja - verden er bevaringsværdig - og det er mennesker også. Men så skal vi tænke os lidt bedre om når vi vælger de politikere, der skal styre det hele. Vi har længe været på vej mod mafialignende tilstande og junglelov. Personligt synes jeg ikke at det kun skal være høgene, der skal overleve, jeg vil også gerne bevare sangfuglene.

© Canopoux.dk